Vonattal Thaiföldön

 

Alapinfók

Ha nagy távolságokat akarsz megtenni Thaiföldön belül, mindenképp számolj a vasúttal, mint lehetőséggel. Az országban bő 4300 kilométeres vasúthálózat üzemel, ezek nagy részén dízelmozdonyok húzzák a kocsikat.

Thaiföldet jól behálózza a vasút. Az egész központja Bangkok Hua Lamphong Állomása (hívják még Krungthep Állomásnak is), ahova a kék metróval jutsz el legkönnyebben. Innen indulnak minden irányba a vonatok. Ezeket négy kategóriába sorolják: vannak a déli vonalasok, az északi vonalasok, az északkeleti vonalasok és a keleti vonalasok.

Vonatozni teljesen biztonságos, rengeteg turista használja. Nem véletlen, hiszen gyönyörű területeket lehet bejárni így, ráadásul olcsón, de határidős utazásokat inkább ne tervezz vele. Nem ritkák az óriási késések, simán megeshet, hogy a semmi közepén vesztegelve mennek el óráid.


 

Osztályok

A vonatok legtöbbjén három osztályra osztják a kocsik felszereltségét: első osztályra, másodosztályra és harmadosztályra.

Az első osztály mindig modern, tiszta és légkondis; szinte minden esetben saját, zárható hálófülkét takar az ide szóló jegy. A másodosztály jelenthet üléses vagy hálókocsis változatot is, de utóbbi itt kicsit egyszerűbb: függönnyel elkülöníthető, ággyá alakítható üléseket jelent. Jellemzően a másodosztály is légkondis és dermesztő hidegre hűtött, akár az első.

A harmadosztályon nincs légkondi csak ventillátorok és nyitott ablak, a kocsik lepukkantak, néha piszkosak is. Ettől függetlenül sok turista ezt választja, és nem feltétlen az ára miatt. Ha szeretnél elvegyülni az átlagos helyiek közt, ha szeretnéd lehúzott ablakból nézni a tájat, és ha nem szeretnél megfagyni a túlhűtött klímától, válaszd bátran.

Ha több infóra van szükséged a döntéshez, nézelődj a Seat61-on, ott mindent megtudhatsz a thai vonatokról: seat61.com.

Tipp: A vonatokhoz általában kapcsolódik étteremkocsi is, ahol korrekt áron, 200 baht körül ehetsz nagyon jókat. A harmadosztályon emellett találsz sétáló árusokat, akiktől fillérekért vehetsz innivalót, szendvicset, gyümölcsöt, stb.


 

Árak

Thaiföldön vonatozni kifejezetten olcsó, ha pedig megelégszel a harmadosztállyal, a zsebedből összekapart apróból bejárhatod a fél országot.

A fontos turistacélpontba, a Bangkoktól 80 kilométerre található Ajutthajába például 20 bahtért jutsz el harmadosztályon.

A Bangkoktól 650 kilométerre található Surat Thaniba 1400 baht egy első osztályú jegy. 850 baht egy hálókocsis és 580 baht egy üléses másodosztályú jegy, harmadosztályon pedig 300 bahtért teheted meg az utat.


 

Jegyvásárlás

A bangkoki Hua Lamphong állomáson vannak pénztárok kimondottan külföldiek számára. Reggel hat és este nyolc óra között vannak nyitva, a személyzet beszél angolul és a bankkártyás fizetés sem okoz gondot. Tudsz itt venni előre vagy azonnali indulásra jegyet, sőt, komppal vagy busszal kombinált jegyeket is, ha valamelyik szigetre, vagy eldugottabb helyre mennél.

Jegyet a kisebb állomásokon is lehet venni, de nem biztos, hogy mindenhol sikerül az első vagy a másodosztályra kapnod. Megeshet, hogy azt csak elővételben tudsz, indulás előtt már nem.

Fontos: az útleveled legyen nálad a jegypénztárnál. Megeshet, hogy kérik majd.

Az online előre vásárlás még nem megy jól Thaiföldön. Bár különféle irodák felárért régóta végeznek netes értékesítést, rengeteg rossz tapasztalat van velük, jellemzően lassú, megbízhatatlan az ügyintézés. A thai vasúttársaság saját oldaláról is sok rosszat hallani, de az utóbbi időben állítólag elfogadhatóan működik. Itt találod: www.thairailwayticket.com