Taxizás Thaiföldön

 

Alapinfók – amire mindig figyelj

Alapszabály, hogy sosem fogadd el egy thai taxistól az előre bemondott fix árakat. Mindig ragaszkodj ahhoz, hogy fuvar alatt menjen a taxióra, és ezt már tisztázd indulás előtt. Rengeteg sofőr próbálkozik be azzal, hogy éppen nem működik nála az eszköz, ilyenkor mindig lehúzásról van szó és a végén sokszoros árat fizetsz. Ezzel szabályt szegnek, de tudják, hogy a turisták nem állnak neki jelenteni őket az ellenőrző hatóságnak. Ha egy taxis nem hajlandó bekapcsolni a taxiórát, keress egy másik taxit.

Thaiföld nagyvárosaiban, a turistákkal teli helyeken nem lesz nehéz dolgod, ha taxiznál. Sőt, akkor se ha tuk-tukoznál. Vidéken kicsit más a helyzet, de ha nagyon kell a fuvar, és végképp nem találsz taxit, kérdezgesd a helyi autósokat. Előbb-utóbb biztos találsz valakit, aki egy előre lebeszélt összegért elvisz. A stoppolás sem reménytelen, de nem elterjedt. Létezik még az úgynevezett platós fuvarozás, mint szolgáltatás. Ilyenkor akár tucatnyi ember társaságában utazhatsz egy pickup hátán. Veszélyes ugyan, de vidéken filléres és kalandos megoldás.


 

Taxizás ára Thaiföldön

A thaiföldi taxiban általában 35 baht az alapdíj. Innen indul a fuvardíj, ami kilométerenként 6 bahttal emelkedik. A Suvarnabhumi reptérről induló taxik továbbá 50 baht felárat számolnak fel. Thaiföldön nem szokás borravalót adni a taxinak. Legfeljebb a végösszeget szokás felfelé kerekíteni néhány bahttal, hogy 5-tel vagy 0-val végződjön.

A felkapott szigeteken gyakoriak az önjelölt fuvarozók. Jellemzően kisbusszal vagy fedett platóval várják a turistákat a kikötők, szállodák környékén. Ezeket láthatóan nem köti semmilyen szabályozás, nincsenek ajánlott irányárak, így egész pofátlan árakat képesek bemondani. Ne légy balek és alkudj, alkudj, alkudj!

 

Tuk-tuk?

Szintén lehúzásveszélyes lehetőség, de óriási élmény a thai közlekedés szerves részét képező tuk-tukozás. Bangkokban rengeteget találsz, más városokban is akad ezekből az oldalról nyitott, jellemzően két-, olykor négyszemélyes járművekből.

A tuk-tukosok ravaszak, tudják, hogy a turistáknak sok pénzt megér egy ilyen sajátos élmény. A lehúzás ellen az egyik lehetőség, hogy konkrét ajánlattal mész oda a sofőrhöz. Kezedben a pénz és megkérdezed, hogy ennyiért elvisz-e az adott helyre vagy keress mást. Ha nem így teszel, akkor viszont alkudj az ajánlott árból. Ha kilométerenként 10 baht környékére tudod alkudni az árat, ügyes vagy, 20 baht/kilométernél pedig sose fizess többet a tuk-tukozásért, még a legfelkapottabb környékeken se. Per fuvar, semmiképpen sem per utas.