Ko Samui látnivalói, programjai

 

Általános infók Ko Samuiról

A Thai-öböl délnyugati részén, messze a szárazföldtől találod Ko Samuit (Szamuj-sziget), melynek népszerűsége már Phuketthez mérhető: ugyan vannak még nyugis részei, egyre inkább a tömegturizmus szigete.

A thai mércével mérve nagynak mondható 247 négyzetkilométeres sziget partvidéke szinte teljesen beépült már. Ko Samui hegyes-dombos mélye, a sziget közepe alig háborított, dzsungeles, amit rengeteg nehezen járható földút hálóz be, az aszfaltozott utak java a partra csoportosul.

Beépítettsége miatt Ko Samuit tényleg csak Phukethez érdemes mérni. Mellette szól, hogy standjai és dzsungelei valamivel szebbek, környékén viszont nincs olyan csodálatos szigetvilág, mint amilyet Phukettről tudsz bejárni. Ha a két sziget között őrlődsz, segít a döntésedben az időjárás, az ugyanis szinte aszimmetrikus Phukethez mérten (bővebben lent).

Tipp: Ha mindenképp a környékre utaznál, de nyugalomra vágysz, irány a szomszédos Ko Phangan.

 


 

Ko Samui látnivalói, programjai

 

Titkos Buddha Kert

Meredek, dzsungel-övezte ösvények vezetnek a sziget mélyén található Titkos Buddha Kerthez, ami ismert még Magic Gardenként is. A név nem túlzás, a hely hangulata és története is mágikus. Egy nyugdíjas idős farmer alakította ki ezt a csodás parkot és faragta ki a rengeteg itt látható szobrot utolsó éveiben. Khun Nim 77 évesen, 1976-ban állt neki a munkának és egészen 91 éves korában bekövetkezett haláláig dolgozott a szobrokon.

A kertben sokféle szobrot találni Nimtől. Az alkotó faragott saját magáról, szüleiről, különféle állatokról, harcosokról és persze sok szobor Buddhát mintázza. Ha nem tudnád, hogy az egész kert és benne minden alkotás 30-40 éves, simán azt hihetnéd, egy ősi romvárosban jársz.

 

Hin Ta és Hin Ya sziklák

Ko Samui délkeleti részén találod a Papa & Mama-köveknek is becézett sziklákat, amiket a thaiok Hin Ta és Hin Ya néven ismernek. Hihetetlen, hogy egy sziklás parton egymáshoz ilyen közel formázzon a természet egy tökéletes péniszt és egy majdnem tökéletes vaginát. Pedig mindkettő a természet munkája.

Ha egy óriási pénisz-szikla árnyékában vagy egy tenger nyaldosta punci-sziklaüregbe lábat lógatva néznéd a végtelen Thai-öbölt, mindenképp látogass el ide. Amúgy sem egy rossz környék: egymást érik itt a jobbnál jobb bárok és mindkét irányba hosszú homokos strand fut innen.

 

Big Buddha

Ahogy Phuketnek, úgy Ko Samuinak is van egy nagy Buddha-szobra, amire szintén Big Buddhaként hivatkoznak a turisták. A tizenkét méter magas, aranyozott Buddha a Wat Phra Yai templom (hívják Big Buddha Temple-nek is) része, egy magaslaton ül, ahova egy gazdagon díszített sárkánylépcső vezet. Mind a templom, mind a szobor nagyon színes és díszes – giccsesen szép, akárcsak a kilátás a tengerre Buddha talapzatától.

A templomegyüttes egy apró szigeten áll, amit egy kb. száz méter hosszú út köt Ko Samuihoz. A sziget évtizedek óta az egyik legnépszerűbb látnivaló Ko Samuin. A szobor és a templom mellett vannak itt éttermek és különféle üzletek: kézműves- és szuvenírboltok.

 

Na Muang vízesések

Aligha van jobb bizonyíték rá, hogy érdemes a szigetmélyi természeti szépségeket is vadászni, mint a Na Muang vízesések. Ko Samuin sok vízesés található, de messze ezek a leghíresebbek és az útikönyvek rendre úgy hivatkoznak rájuk, mint a sziget legszebbjei.

A vízesések a dzsungel mélyén találhatók, de ez ne riasszon el: jól kiépített ösvény vezet hozzájuk. Nem egy teljesíthetetlen túra, de azért kemény menetre készülj, ha mindkettőt meg akarod nézni. Az első vízesés neve egyszerűen Na Muang 1. A kettő közül ez a nagyobb, egy gyönyörű, fürödhető természetes medencébe zúdul a vize. Itt érdemes hűsölnöd egyet, mert innen harminc perces túra felfelé a kevésbé meredek, inkább zúgó-szerű Na Muang 2. Egyébiránt ha már erre jársz, benézhetsz a Na Muang Safari Parkba is, ahol az elefánttúráktól a quados túráig sokféle programot találsz.

 

Wat Khunaram szerzetesének múmiája

Ilyet Thaiföldön kívül nem sokat láthatsz. A 4169-es úton találod a Wat Khunaram templomot, amit egy bő negyven éve halott szerzetes múmiája miatt keresnek fel a turisták. Luong Pordaeng szerzetes még 1973-ban meditálta halálba magát. Hiába a megnevezés, a testet sosem mumifikálták, az elmúlt évtizedekben mégis kevés jelét mutatta a bomlásnak.

Állítólag Luong Pordaeng maga mondta tanítványainak, hogyha teste nem bomlik el halála után, akkor ne hamvasszák el, sőt, tegyék közszemlére. Ez is történt. Egyedül szemei bomlottak el, ezért került arcára egy napszemüveg. A szerzetes teste meditatív pózban ül egy oltáron, üveglapok mögött. Bárki megnézheti a Wat Khunaramban.

 

Wat Plai Laem

Egy mesterséges tó apró szigeteire épültek a Wat Plai Laem templomegyüttes látnivalói. A tó partján van egy buddhista templom, azzal szemben állnak a kis szigetek. Az északi oldalon egy Pu-taj, azaz egy Nevető Buddha szobor ül. A tó közepére egy templom épült, a déli végét pedig ugyancsak egy szobor uralja: egy tizennyolc karú Kannont, a japán buddhizmus fontos alakját láthatod. Vannak továbbá kisebb szobrok hindu istenekről, Ganésáról, Vishnuról és Siváról.

Wat Plai Laemet Ko Samui északkeleti csücskén találod, a Big Buddha szobortól 10-15 perc sétára.

 

 

 

Idejutás, közlekedés

Ko Samuinak saját reptere van, az aprócska Samui Airport, a világ egyik legszebb reptere. Bangkokból tucatjával jönnek ide a repülők minden nap, 50-60 ezer forintért találsz retúrjegyet a főváros és a sziget között. Ha nem repülővel jössz, egy jól kiépült kompszolgáltatás vár. Bangkokban rengeteg turisztikai iroda kínál kombinált buszos-kompos utakat 800-1200 baht közti áron, amelyekkel 8-12 óra alatt érsz a szigetre.

A szigeten sokféleképpen közlekedhetsz. Mondjuk felülhetsz a tuk-tukokra, platós autókra. Ezekkel korrekt áron lehet utazni, de csak akkor, ha alkudozol, mert elsőre szinte biztosan a normál ár két, de inkább háromszorosát mondja majd be a sofőr. Vannak taxik is, de azok mindenhogy drágák. Legjobb, ha robogót bérelsz – a legtöbb turista ezt teszi. Egymást érik a robogó-kölcsönzők, ahol 250-300 bahtos napidíjért bérelhetsz.

Ko Samui időjárása

Ko Samui és a közelében lévő szigetek időjárása egész más, mint Phuketen vagy az ország északi felén.  A február és a március a legszárazabb, de a nyári hónapokban is fele, harmada az eső mennyisége itt, mint Bangkokban vagy Ko Changon. A tél már nagyon csapadékos, októbertől január közepéig rengeteg az eső, októberben és novemberben húsz esős napi is lehet/hó.

A nyár a legmelegebb időszak, de fázni télen sem fogsz, tekintve, hogy a napi átlaghőmérséklet egész évben 24 és 31 fok között mozog.

Tipp: A monszunról és az ország más részeinek időjárásáról több infót találsz a Thaiföld időjárása lapon.


 

Szállást keresel Ko Samuin? Itt találsz:Booking.com