Ko Lanta látnivalói, programjai

Enyhe muzulmán hatás, néptelen öblök, érintetlen trópusi erdők és a tengeri cigányok pár dolog, amiről Ko Lanta, Thaiföld Andamán-tenger felőli partszakaszának új népszerű úti célja ismert. Évről-évre egyre többen találják meg magunknak, de várhatóan még jó ideig megússza a phuketi tömegturizmust, amivel szemben talán a legjobb alternatíva a nyugati oldalon.

A Ko Lanta név valójában egy 16 kisebb-nagyobb szigetből álló közigazgatási egység neve, ennek legnagyobb szigetét,  Ko Lanta Yai-t szokták a turizmusban Ko Lantaként emlegetni. Nem véletlen: a környező szigeteknél jobb adottságokkal bír, ráadásul a természeti értékek mellett, itt akad kulturális látnivaló is.

Ha eleged van a phuketi nyüzsgésből, pár óra kompozással ideérsz, de erről, ahogy a sziget strandjairól, látnivalóiról és programlehetőségeiről már alább olvashatsz.

 


 

Látnivalók, programok

 

Lanta Old Town

Nevével ellentétben nem éppen óváros ez, hanem egy kis város a sziget keleti felén. Kikötője miatt anno a sziget kereskedelmi központja volt, ami máig meglátszik kulturális sokszínűségén. A tengeri cigányok, a halász családok és a kínai kereskedők mind hatással voltak rá, és lakóinak java máig ezen közösségek leszármazottjaként él itt, sokan közülük a tenger fölött, cölöpökön álló házakban.

Ko Lanta kevés kulturális látnivalójából egész sok ide csoportosul: találsz itt kínai és buddhista templomot és még egy mecset is van nem messze. Van itt sok jó étterem, piac és kisbolt, de itt működik a sziget kórháza is. Korábbi mólóját a 2004-es cunami elmosta, az újjáépült mólóról viszont eljuthatsz a környező kis szigetek közül többre is.

 

Khlong Kong strand

Egy három kilométer hosszú homokos strand a sziget nyugati oldalán. Ko Lanta talán legfelkapottabb szakasza ez a pálmafák határolta, puha homokos strand. Sok hotel és étterem épült ide, a part mögötti pálmaerdőben egymást érik a bungalók, bárok és éttermek. Éjjel-nappal nagy itt az élet, és mivel a nyugati oldalon található, a kora esti órákban különösen ajánlott: szuper tengerbe bukó naplementéket lehet nézni innen.

 

Mu Ko Lanta Nemzeti Park

Egy óriási nemzeti park, ami több szigetre átnyúlik, Ko Lantának pedig a déli csücskét fedi le. Általában a sziget legdélebbi csücskén álló világítótorony képével szokták illusztrálni. A torony tényleg jó szelfizős pont, de a park ennél sokkal többet tud.

Gyakorlatilag a sziget összes kirándulós programját itt találod. A déli végén van a Klong Chak vízesés, a Klong Chak barlang, de még elefánt-túrázni is lehet errefelé. Kicsit északabbra ott a Tigris barlang, a sziget közepén pedig van egy túraútvonal, ahol két barlangot is útba ejthetsz (Mai Kaew és a Kkao Mai Khew).

 

Saladan

A déli sziget északnyugati csücskében találod Ko Lanta központi városát, Saladant. Itt van Ko Lanta Yai kikötője, így ha komppal jössz, mindenképp látni fogod. Kerülni amúgy sem érdemes, tekintve, hogy az amúgy nyugis sziget kevés pörgős pontjainak egyike a település, sőt, itt találod a sziget egyik sajátos látnivalóját, a tengeri cigányok faluját.

A búvárbolttól a szuvenírbolton át a bevásárolóközpontokig sokféle szolgáltatást találsz, és vasárnaponként még piacot is tartanak itt. Vásárolni itt lehet a legjobban a szigeten, de kávézóból, étteremből is kimagaslóan nagy a kínálat, még sztékház és német pékség is akad erre.

 

Helyi kaják

Az amúgy szuper thai konyha itt más, mint északabbra. Ugyanúgy van pad thai, sült rizs, stb., mint máshol, de ahogy Krabira, úgy Ko Lantára is hatással van a maláj közelség. Egyrészt itt aztán biztosan tudsz enni jó Massaman curry-t, másrészt a csirkés kaják mellett kimagaslóan sok itt a friss halas, illetve más tengeri állatos étel: rák, osztriga, kagyló.

A strandok közelében lévő éttermekben sok helyen látod kiírva, hogy “catch of the day“, ami általában reggeli fogású, extrém friss tengergyümölcseit takar.


 

Idejutás

Ko Lantának nincs saját reptere, így leggyorsabban Krabi város repteréről jutsz ide. Kb. 70 kilométer az út a szárazföldön, amit megakaszt egy rövid, mindössze egy kilométeres kompozás a sziget és Krabi Hua Hin nevű kikötője között. Lehet továbbá jönni Krabiból közvetlen hajóval is. A főszezonban (november-április) jön a Saladan Pierhez komp, ami 400 baht körüli áron, két óra alatt hoz ide.

Phuketről is Phi-Phi-ról is lehet jönni komppal, a Saladan Pierhez futnak be a hajók. Phi-Phiről a komppal (ferry) egy óra, gyorshajóval (speedboat) harminc perc az út, az ár 300 és 600 baht között mozog. Phuket déli kikötőiből négyórás kompúttal számolj, ezek ára 600 és 800 baht között mozog, de ezen a vonalon is van speedboat: 1300 bahtért hoz-visz a két sziget között 1,5 óra alatt. A jegyeket megveheted a kikötőkben is, vagy előre a neten, mondjuk ezen az oldalon.


 

Közlekedés

A déli csücskét leszámítva a sziget viszonylag sík. Más thai szigetekkel szemben, Ko Lantán a hegyek mellett egész sok a sík terület, aminek hála egész kevés a meredek út, szerpentint se nagyon találni. A felkapottabb helyeken, szállodáknál hamar találsz fuvart (platóst, robogóból épített tuktukot), de a legjobb, ha robogót bérelsz.


 

Szállás Ko Lantán? Itt foglalhatsz:Booking.com