Gyakran ismételt kérdések Thaiföldről

 

Mindenhonnan azt hallani, hogy Thaiföld nagyon olcsó. Oké, nem drága, de mit jelent az olcsóság?

Ha nincsenek luxus igényeid a szállással kapcsolatban, egy thaiföldi utazás legdrágább része számodra a repülőjegy lesz. Magyarországról ez szezontól függően 120-250 ezer forintba kerül, de ha Thaiföldre értél, onnan már nem nagyon kell számolgatnod a bahtot (1 baht kábé 8 forint).

Az éttermek még a felkapottabb helyeken is korrekt árúak. Egy kétfős vacsorát előétellel, gyümölcsturmixszal simán kihozol 300-400 bahtból. Ha gurulókocsis utcai árustól veszel mondjuk pad thai-t, azt félelmetesen olcsón, 30-35 bahtért megkapod. Az utcán kínált jeges gyümölcsturmixok szintén 30-40 baht között mennek. Kevés a belépős látnivaló, de jellemzően azok ára is alacsony. Szintén olcsó tud lenni bármiféle ruhanemű, standjáték vagy szuvenír, de ez sokszor azon is múlik, mennyire vagy pofátlan alkudozó.


 

Pénzt váltsak előre?

Dollárt vagy eurót, azt korrektül váltják mindegyik pénzváltónál bahtra.


 

És a szállás mennyi?

A thaiföldi szállások ára itt is szezontól és helyszíntől függően változik. Thaiföldön a főszezon a tél, ilyenkor jön a legtöbb turista, így a felkapottabb helyeken ilyenkor kicsit felmennek az árak. Általánosítani nehéz, de azt el lehet mondani Thaiföldről, hogy nagyon alacsonyról indulnak az árak. Légkondi nélküli, kis fürdőszobás apró bungallókat akár már  150-200 bahtért kapsz/éj, akár a felkapott helyeken is. A reggeli és a légkondi sokat dob az árakon, de 500-600 bahtért/éj már az is belefér jó környezetben, az európai mérce szerint is négycsillagosnak nevezhető szobákat pedig valamivel efölött, 800-1200 baht/éj találsz.

Bangkokot a legtöbb turista csak állomásnak használja érkezés után/hazaindulás előtt. Ezekre az 1-2 éjszakás igényekre rengeteg hotel épült, az árak is korrektek: még a menőbb részein is  legfelkapottabb részein 800-1000 baht között találni szobákat egy estére.
Booking.com

 

Azt is hallani, hogy biztonságos ország. Mennyire igaz rá?

Thaiföld közbiztonságának jó híre nem alaptalan. Egyrészt az ország lakóinak többsége buddhista, azaz a helyi közhangulatból tradicionálisan hiányzik az agresszió, többnyire békés, nyitott emberekkel találkozni mindenfele. Másrészt a kemény vezetés és törvények miatt a szervezett bűnözésnek nem sok nyoma. Ez az ország majd’ egészére igaz, egyedül a maláj határhoz közeli településeket érdemes kerülni.


 

Vissza oda, hogy leszállok Bangkokban: hogyan jutok el a belvárosba, pályaudvarokra? 

Bangkok nemzetközi járatokat fogadó reptere, a Suvarnabhumi nemzetközi repülőtér és a belváros között egy magasvasút közlekedik. A vasút jól csatlakozik más magasvasútakra és a metróra, így egy átszállással szinte bárhova eljutsz a városon belül. Erről hosszan olvashatsz a Thaiföld repülővel lapon. Mehetsz továbbá taxival is, de számolj vele, hogy a reptérről induló taxik 50 baht felárral indulnak.


 

Nem vernek át a taxisok?

Ez csak rajtad múlik. Bangkokban, főleg a turisták által felkapott helyeken (hotelek előtt, főbb látnivalóknál, reptéren) sok a lehúzós taxis. Ők általában azzal próbálkoznak be a turistánál, hogy épp nem működik a taxiórájuk. Az ilyen utak végére könnyen két-háromszoros árat fizetsz, mintha mért volna az óra. A megoldás egyszerű: ha azt hazudja, nem működik az óra, keress mást. (erről bővebben itt)

Ahol taxik vannak, ott általában vannak tuktukok is. Ezek ára nagyon széles skálán mozog, lényegében csak az alkudozási képességeden múlik, hogy mi lesz az ár.


 

Thaiföldön is szokás alkudozni?

Nagyon is. A bevásárlóközpontokban, nagyobb üzletekben nyilván fix árak vannak, de kis ruhaboltokban, szuvenírüzletekben, tuktukosoknál mindenképp alkudj. Ahol az árat az eladótól kell megkérdezni és nincs felírva, ott általában alkuképes a helyzet – az ár harmadát a legtöbb helyen le tudod alkudni, de simán lehet, hogy a felét is sikerül.Maradjunk a közlekedésnél. Hogyan jutok el Bangkokból messzire, északra vagy a szigetekre?

Legolcsóbban vonattal, leggyorsabban busszal. A thaiföldi vonatközlekedés központja Bangkok Hua Lamphong állomása, innen indulnak minden irányba a vonatok. A turistáknak általában a jéghidegre klímázott, de nagyon tiszta első- vagy másodosztályt ajánlják, de bátran válaszd a filléres harmadosztályt. Ha vonatozni készülsz, számolj vele, hogy rendszeresek a késések.

Thaiföldön nem ma indult a tömegturizmus, az országban működő turisztikai cégek pedig mindenhova szerveznek transzfert. Akár már a neten, akár egy Bangkokban lévő turisztikai irodában keresel transzfert valamely szigetre vagy felkapottabb városba, korrekt áron megoldhatod vele az utat. Klímás, jellemzően emeletes buszok viszik a turisták a hosszú utakra. A legjobb, hogy az ilyen helyi irodáktól vett szolgáltatások a szigetekre kombinált buszos/kompos jegyeket árulnak, így biztos lehetsz benne, hogy egy napon belül elérsz Bangkokból akár Ko Samuira vagy Ko Phanganra is.


 

És ha sokat vagyok egy helyen, hogyan közlekedjek?

Bangkokban jó a tömegközlekedés, mindenhol máshol a robogóbérléssel jársz a legjobban. Főleg a szigeteken menő a robogózás, ezek általában tele vannak kölcsönzőkkel, ahol korrekt áron bérelhetsz . Mielőtt erre készülsz, olvasd el a Robogózás Thaiföldön lapot a hasznos infókért. Ha a robogózást valamiért elkerülnéd, a turisták által felkapott helyeken autót is bérelhetsz, máskülönben ahol sok a turista, ott sok a taxi és a tuk-tuk is.


 

Mi a helyzet a thai kajákkal?

Nagyon jók, akár a hírük. Az igazi thai gasztrokultúra egész más, mint amit az európai thai gyorséttermekben kínálnak, ha az otthon megszokott ízekre számítasz, csalódni fogsz. Jó eséllyel pozitívan, mert nagyon jókat lehet enni Thaiföldön. Főleg rizses, tésztás kajákat, de aki bírja az extremitásokat, azt várják a sült rovarok. Olvasnivaló erre: Egyél jókat Thaiföldön.


 

És mi van a szexturizmussal? Tényleg annyira feltűnő jelenség?

Ez első sorban attól függ, merre jársz Thaiföldön. Ahol sok a turista, ott kisebb-nagyobb számban sok a prosti is, de azért nem egyenesen arányos a kettő. A thai szexturizmus központja Pattaja, ide kimondottan csajozni járnak az utazók, míg más városokban, szigeteken általában egy-egy negyed vagy utca szól csak erről. Kikerülni persze sehogy sem tudod, de nincs is miért, itt ez teljesen elfogadott foglalkozás, ahogy általánosan elfogadott itt a kitartottság is. Összetett téma, mindent megtudhatsz róla a Szexturizmus Thaiföldön lapon.