Általános infók Ko Changról

 

Ha a tömegturizmustól, prostivadász és/vagy bulizni vágyó csoportoktól mentes, mégis kiépült turizmussal bíró úti célra vágysz, Ko Chang neked való. Thaiföld népszerű úti céljai közt Ko Phangannal és Ko Lantával együtt ez a sziget lett az utóbbi években a nyugisabb utazásra vágyó turisták egyik kedvence.

Ko Chang neves látnivalókban szegény. Itt nem tudsz nagy templom-túrákat tenni, kulturális attrakció kevés akad, de természetileg mindent tud a sziget, amit Thaiföld más felkapott úti céljai. Legszebb és leghíresebb strandjait a nyugati felén találod, azaz Ko Changon nem nehéz feladat giccsesen gyönyörű naplementéket látni.

Bár híresebb strandjain néha már phuketi a tömeg, tele a sziget eldugott, paradicsomi partszakaszokkal. Ha már unod a strandolást, érdemes szétnézned dzsungele látnivalói közt is: sok vízesést rejt, amiket hosszabb-rövidebb erdei túrákkal érsz el.

 


 

Strandok, látnivalók

White Sand Beach

A sziget turizmusának központja ez a nyugati oldal északi részén található strand. Maga a strand is szép, de a tömeget inkább a sok bár, étterem vonzza, amelyek közül sok települt itt közvetlenül a part közelébe.

Ha magányos, nyugis strandolásra vágysz, ne ide gyere, máskülönben éjszakánként sehol sincs akkora éjszakai élet a szigeten, mint itt. Népszerűsége meglátszik az árain is, White Sand Beach-en kábé kétszer drágább minden, mint a sziget más részein.

 

Lonley Beach

Szintén a pörgősebb strandok egyike. Bár kevésbé beépített, mint White Sand Beach, gyakran ezt hívják a sziget partiközpontjának. A hátizsákos utazók imádják, mivel ez még thaiföldi mércével is olcsó helynek számít. Tele is van hippis arcokkal, na meg tetoválásra vágyó utazókkal.

Van egy mondás, miszerint érkeztetsz tetoválás nélkül Lonley Beach-re, de egész biztosan azzal távozol innen. Óriási a kínálat szalonokból, szóval ha varratnál egy emléket, ez lesz a te helyed. Ha a Lonley Beach már sok neked, irány a Bailan Bay, ami szintén a hátizsákos, takarékos utazókat célozza, de sokkal nyugisabb, óriási bungaló-kínálattal.

 

Elefántovagolás

Ha már az elefántok után kapta a nevét (chang = elefánt), persze itt is ki lehet próbálni a Thaiföldre járó turisták imádott programját, az elefántháton túrázást. A szigeten több helyen bele lehet futni ilyen szolgáltatásba, melyek mind ugyanazt nyújtják: felülsz egyedül vagy másodmagaddal egy elefánt hátára, majd végig mászkáltok egy utat a dzsungelben.

Tényleg nagy élmény egy ilyen program, de légy figyelmes. Sok elefántfarmon szörnyű körülmények közt tartják az állatokat; ha sovány, bilincstől sebes lábú elefántokat látsz, inkább állj tovább.

 

Vízesések

Bár a Thai-öböl szigetei ebben általánosan jók, Ko Chang-ra különösen sok nagy vízesést szült a természet. A szigeten minden irányban akad egy-egy dzsungelmélyi vízesés. A nagyobbakhoz jól kiépített túraútvonal vezet, sőt, némelyik közvetlen közelében még parkolót is találsz.

Ko Chang legnépszerűbb, egyben legnagyobb vízesése a Klong Neung, de közel olyan magas és megdöbbentő látvány a Klong Plu. Ezek a leginkább veszélyesek is, de azért egész jól megközelíthetőek. Általánosságban elmondható a sziget vízeséseiről, hogy érdemes hozzájuk fürdőruhával készülnöd, mert fürödhető, természetes medencékkel bírnak. Hogy melyiknél mi a lehetőségek, arról az explorekohchang.com vízeséses gyűjteményében mindent megtalálsz.


 

Közlekedés

Ko Changon nincs menetrendszerinti tömegközlekedés, nyitott platós pickupok és kisbuszok viszik pénzért az embereket. Ezeket elég leinteni, ha van rajtuk hely, és épp oda tartanak, ahova te is, elvisznek, de általában nem olcsók. A sziget amúgy nagyrészt hegyes-dombos, így út kevés megy át rajta keresztbe. Egyetlen főútja az az út, ami a part közelében megy végig körbe a szigeten. Ez nagyrészt sík, de így is jut rá szerpentines kapaszkodó elég.

Akár bármely thai szigeten, itt is a robogóbérlés a legjobb módja a közlekedésnek. Ko Chang messze kisebb, mint egy átlagos magyar megye: 30 kilométer hosszú és legszélesebb részén is csupán 13 kilométer széles, egy kisrobogóval gyorsan bejárható. A thaiföldi robogóbérlésről általánosságban itt olvashatsz: Robogóval Thaiföldön.


 

Utcakép a szigetről

Bejárnád előre a sziget útjait? Hajrá, a Google street View-val megtehted:


 

Idejutás

Bangkokból 310 kilométer autóút a közeli Trat. Jöhetsz repülővel is, de a legközelebbi reptér szintén Tratban van. Onnan szűk tíz kilométer Laem Ngop, ahonnan a szigetre indulnak a kompok.

 

Szállás Ko ChangonBooking.com