Érdekességek Thaiföldről

 

Tudtad-e Thaiföldről, hogy…

 

… fővárosa, Bangkok teljes neve angol átírással Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit? Mindez thai nyelven 132 karakteres. Ezzel a világ leghosszabb településneve az övé. A thai iskolásoknak mind megtanítják, de kevesen tudják szó szerint lefordítani, annyira archaikus. Bangkokot a thai-ok egyébiránt sokszor szimplán Krung Thepnek nevezik, ami annyit tesz: angyalok városa.

… a szexturizmus országa? Jó, ezt mindenki tudja, de azt már kevesen, hogy legkevesebb 120 ezren dolgoznak prostituáltként Thaiföldön. És ez még egy óvatos becslés, egyes szervezetek szerint könnyen lehet, hogy ennek a duplája a valós szám.

… Thaiföld thai neve Prathet Thai, ami annyit jelent: a szabadság földje?

… a Red Bull szülőhelye? Bizony, a világ tán legnépszerűbb energiaitalát a hely Krating Daeng ihlette, lényegében annak receptjét módosítva dobták először piacra.

… sosem kolonizálták? Bizonyos szempontból Thaiföld tényleg a szabadság földje, ez ugyanis az egyetlen délkelet-ázsiai ország, amely történelmes során sosem volt külföldi hatalom gyarmata.

… az elefántok országa volt? Úgy száz éve még 100 ezer elefánt élt Thaiföldön, köztük 20 ezer vadon. Számuk mára 5000-re csökkent, ezek fele él vadon. Az elefántháton túrázás ma az egyik legfelkapottabb turistaprogram, rengeteg helyen kínálnak ilyen túrát az országban.

… az ország egyik legnagyobb szigetét és népszerű sörét is az elefántok után nevezték el? Előbbi Ko Chang, utóbbi pedig szimplán csak Chang sör.

Ko Samuin megnézheted egy szerzetes múmiáját? Luong Pordaeng szerzetes még 1973-ban meditálta magát a halálba. Teste azóta alig bomlott, ugyanúgy ül évtizedek óta. A Wat Khunaram templomban látható.
… rengeteg itt a közlekedési baleset? Sok összevetésben Thaiföld közlekedése a világ egyik legveszélyesebbje. Minden évben több mint húszezren halnak meg az ország útjain, köztük kimagaslóan sokan motorbalesetben.

… a világ egyik leginkább buddhista országa? Thaiföldön a lakosság 95 százaléka vallja magát buddhistának. A férfiak közt máig népszerű szokás, hogy életük egy rövid szakaszát (jellemzően fiatalon) elvonulva, szerzetesként töltik, míg ha ezen időszakon kívül átlagos, polgári életet is élnek.

… itt, pontosabban Bangkokban találod a világ legnagyobb fedett téri Buddha-szobrát? A Wat Pho nevű templomkomplexumban látható a 46 méter hosszú, legmagasabb pontján 15 méter magas Fekvő Buddha.

… az állatvilág sok rekordere él itt? Többek között őshonos Thaiföldön a kockás piton, a világ leghosszabb kígyója. Itt él a világ legkisebb emlőse, a dongódenevér, valamint a világ legnagyobb édesvízi hala, a Mekongi óriás harcsa.

… fővárosát, Bangkokot gyakran nevezik a Kelet-Velencéjének? A fővárosban számos csatorna található, a helyi közlekedés, áruszállítás helyszínei részben ezek.

… a lányok egy része fiúnak született? A ladyboy-okra szokás mondani, hogy Thaiföld legszebb lányai, ami persze buta általánosítás, de tény, hogy a leginkább kirívóan nőies lányok többségéről előbb-utóbb kiderül, hogy többé-kevésbé férfiak. A ladyboy-okról bővebben itt olvashatsz.

… az orchidea több, mint 1500 fajtája nő erdőségeiben? Nem meglepő, hogy Thaiföld a világ legnagyobb orchidea-exportőre.

… innen származik a sziámi macska? Ez az Európában is kedvelt macskafajta az ország 1949-ig használt neve (Sziám) után kapta nevét.

… rengeteg kisebb-nagyobb szigete van? Egész konkrétan 1400 darab, melyből a legnagyobb a népszerű turistacélpont, Phuket.