Vízum? Vám? – Beutazási szabályok Thaiföldön

Vízum?

Magyar állampolgárként, turista célú utazáshoz Thaiföldön nincs szükséged vízumra, egyedül egy beutazáskor legkevesebb 6 hónapig érvényes útlevélre. Ha repülővel érkezel az országba, 30 napig tartózkodhatsz Thaiföldön vízummentesen. Szárazföldi határátkelőn érkezve szintén 30 napig tartózkodhatsz az országban vízum nélkül, de csak évi két szárazföldi belépés esetén. A harmadik alkalommal már vízumot kell igényelned.

A nem turista célú, illetve harminc napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek. Magyarországról Thaiföldre beutazó magyar állampolgárok vízumot a Thaiföldi Királyság budapesti nagykövetségén igényelhetnek. Erről bővebben a konzuli szolgálat honlapján.


 

Határátlépés

A thaiföldi határátlépés nem egy stresszes folyamat. A határőrök nem különösebben kíváncsiak, jellemzően szimplán lecsekkolják az útleveled, a beutazási papírod, beviszik az adataid és pecsételnek.

Fontos: A beutazáshoz az útlevélellenőrzésnél le kell adnod egy kimondottan a nem thai állampolgároknak szóló papírt. Ez egy kék-fehér formula, mely két részből áll: arrival card (érkező) és departure card (távozó). Alapkérdések vannak rajta (nemzetiséged, útlevélszámod, járatszámod, stb.).

Általában már a Thaiföldre tartó repülőkön kiosztanak ilyen papírokat, de ha ott nem kapsz, a reptéren, még az útlevélellenőrzés előtt találsz ilyet az erre szolgáló pultoknál.

Kábítószer-tolerancia, vámszabályok

A thaiföldi törvények nagyon szigorúan viszonyulnak a kábítószerekhez (kivéve az alkoholt). Birtoklás, fogyasztás, szállítás, előállítás, kereskedés – minden droggal kapcsolatos tevékenység tilos, szélsőséges esetekben akár halálbüntetéssel is sújtható. Az ország börtönviszonyai mellett nem éri meg a kockázat, elég, ha egy jointnyi fűvel megfognak a reptéren és máris egy végtelen, diplomáciai nehézségekkel terhelt horror-sztori főszereplője leszel.

Drogot tehát nem, de vámmentesen 1 liter szeszesitalt, 200 szál cigarettát vagy 250 gramm szivart, illetve dohányt vihetsz be Thaiföldre.