Viselkedési útmutató Thaiföldhöz

Amikre figyelj

A határtalanul békés thai emberek két dologra érzékenyek: a vallásra és a királyi családra. A gyakorlatban ehhez pár jó tanács:

Ne gyalázd az uralkodót: Nagy nyilvánosság előtt ne szidd, de inkább ne is véleményezd a királyi családot. Bár a nagyon kedvelt IX. Ráma király pár éve meghalt, a tradicionális, erős köztiszteletet botrányhős utóda, X. Ráma is élvezi.

Kerüld a buddhás giccset: Thaiföld buddhista ország, ami a mindennapi életben is rendre visszaköszön, nem csak a templomokban. A Buddha-ábrázolásokra különösen érzékenyek. Az állam nyomatékosan, sok helyen óriásplakátokon kéri a turistákat, hogy ne vásároljanak buddhás szuveníreket. Bár nem tilos, de tiszteletlen húzás. Ugyanígy: ha buddhás tetoválásod van, inkább ne mutogasd.

Finoman a fogdosással: A testi érintkezésnek is megvannak a sajátosságai. Mások fejének érintése tabunak számít, ahogy a kar vagy a hát veregetése sem számít itt barátkozásnak.

Óvatosan a szerzetesekkel: A thai férfiak közül hosszabb-rövidebb időre sokan választják a szerzetesi életet. Bárhol találkozhatsz a narancssárga vásznat viselő szerzetesekkel. Hagyomány szerint a nők nem kezdeményezhetnek kézfogást velük, de még csak nem is érinthetik meg őket.

Cipő nélkül a templomba: Az öltözködéssel kapcsolatban nincsenek általános megkötések. Bátran sétálj akár bikiniben az utcán, hotelekben, stb. Egyedül a kormányhivatalokban és a templomokban van dresscode. Mielőtt belépsz egy templomba, mindig vedd le a lábbelid. Ha nő vagy, meglehet, hogy megkérnek, fedd el a térdeid.

Ne balhézz: Ne ordíts, dühöngj nyilvánosan. A szélsőségesen konfliktuskerülő thaiok között ez óriási bunkóságnak számít.

 

Ha szexturista vagy…

Akkor a fentiek ugyanúgy érvényesek rád, plusz légy óvatos a lányokkal is. Csak azért, mert egy csóró országban vagy, ahol a prostiknak nincs nyugati értelembe vett stricijük, aki megvédi őket, még viselkedj velük rendesen. A tahó, erőszakos pasikkal nem bánnak barátságosan a helyiek sem.