Thaiföld időjárása

 

Általános infók

Mint trópusi monszun éghajlattal bíró ország, Thaiföld klímáját meleg és nedvesség jellemzi. A hőmérséklet kis mértékben ingadozik év közben, gyakorlatilag egész évben 24 és 31 fok között mozog a napi hőmérséklet. Ellentétben a csapadékkal, aminek mennyisége évszaktól függően óriási mértékben változik.

Thaiföldről nagy általánosságban elmondható, hogy száraz, meleg tél, forró tavasz és rendkívül csapadékos, fülledt nyár és ősz jellemzi. Ez viszont tényleg általánosítás, fekvéstől függően jelentős különbség van a csapadék mennyiségében.


 

Mikor érdemes Thaiföldre utazni?

Thaiföldre télen kell utazni – tartja magát szilárdan az intelem az utazók között, de ez kicsit sántít. Valójában a tél mellett két erős érv szól: nincs forróság és északon, valamint Phuketen kevés a csapadék. Az ország északi felén, így például Bangkokban, Ko Changon, Pattaján vagy Ajutthaján november és április között relatív szárazság van, május és október között viszont beáll a fülledt forróság, az esős évszak, átlag havi 150-300 milliméter csapadékkal. Ide tényleg nem érdemes nyáron utazni.

Délen egész más a helyzet, legalábbis a Thai-öböl felőli oldalon. Itt található Ko Samui és Ko Phangnan, a nyári utazók reménysége. Bár itt január és április között sem száraz az idő, a nyári hónapokban lényegesen enyhébb a monszun hatása, mint északon. Az esős napok száma úgy harmadával kevesebb olyankor, mint Bangkokban vagy környékén.

Ha Phuketre mész, megint kicsit más a helyzet. Bár délen van, az Andamán-tenger felőli oldalon, így itt egész más ütemben jön a monszun. Phuketen a legrövidebb a száraznak mondható időszak, messze itt van a legtöbb csapadék Thaiföld felkapott térségei közül. Gyakorlatilag csak december és március között van 100 milliméter alatt a csapadék mennyisége.


 

Monszun alatt lehet utazni?

Mielőtt még nagyon ráparáznál, tudd, a monszuntól sem kell annyira tartani. Meleg esőről van szó, a megázáson túl sok kellemetlenséget nem okoz. Jó, aki nem bírja a fülledt levegőt, annak azért elronthatja a kedvét, de még a legcsapadékosabb időszakokban sem lehetetlen egy jó nyaralást összehozni Thaiföldön. Igazából a napsütéses órák száma sem csökken olyankor drámaian. Nem is feltétlen esik minden nap, és amikor mégis, sokszor 2-3 óra alatt kiesi magát egész napra.

Bár a hosszabb, kitartó esőzések után nem ritkák a földcsuszamlások, áradások, az élet még a legesősebb időszakokban sem áll le. A thai-ok fel vannak készülve rá: előkapják az esernyőt, esőkabátot; a piacokon felhúzzák a ponyvát, stb.


 

Milyen meleg a tenger Thaiföldön?

Ez nem egy bonyolult kérdés, a Thai-öböl egész évben egyenletesen meleg: 28 és 30 Celsius fok között mozog a hőmérséklete. A nyári hónapokban néha itt-ott felmegy 30 fok fölé, míg december-január környékén van, hogy éppen becsúszik 28 fok alá. Sok meglepetést nem okoz majd, gyakorlatilag mindegy, hogy Pattaján vagy Ko Samuin fürdöd.

Bár Phuket és környékének strandjai már az Andamán-tenger partján fekszenek, itt ugyanúgy 28-30 Celsius fok között mozog a vízhőmérséklet egész évben.