Robogózás Thaiföldön

Általános infók

A thai közlekedés központi járművei a robogók és a kismotorok. Az ország klímájának hála egész évben használható ez a közlekedésmód, így ne lepjen meg, ha az utakon hemzsegnek a robogók. A turisták többsége is ezt használja közlekedésre, a felkapottabb helyeken, szigeteken és üdülővárosokban egymást érik a robogó-kölcsönzők.

A bérleti díj 150 és 250 baht között mozog egy 50-135 köbcenti közötti robogónál/nap. Ennél többet semmiképp se fizess ezért a kategóriáért, az ennél nagyobb motoroknál viszont 350-450 bahttal/nap számolj.


 

Jobb, ha tudod

Kaució: A drágább robogóknál, motoroknál megeshet, hogy a bérbeadó elkéri majd az útleveled. Van, ahol csak lefénymásolják, van, ahol biztosítékként maguknál tartják, amíg a bérlés tart. Van, ahol 1000-3000 baht közötti összeget kérnek biztosítékként, sok helyen viszont egyáltalán nem kérnek kauciót.

Jogosítvány: Az 50 köbcentinél nagyobb robogóknál sem kérdezik, hogy van egy motoros jogsid. A bérlésnél általában se jogosítványt, se nemzetközi jogosítványt nem kérnek.

A másik oldalon: Thaiföldön bal oldali közlekedés van.

Sisak: A bérlés árban benne van a sisak is (ha kell, az utasnak is ingyen adnak). Bár a helyiek többségét enélkül látod motorozni, inkább vedd fel.

Meredek utak: Thaiföld szigetei jellemzően tele vannak hegyekkel, dombokkal. A rengeteg meredek út miatt (ha egy robogón ketten utaztok, különösen) mindenképp 100 köbcentinél nagyobb robogót bérelj.

Rengeteg baleset: Thaiföld a közlekedésbiztonsági statisztikákban nagyon rosszul teljesít, kimagaslóan sok itt a közlekedési baleset. Légy a lehető legóvatosabb.

 

Tankolás

A szigeteken és a kisebb városokban a tankolást út menti árusoknál oldhatod meg. Ezeket általában nagy GASOLINE-feliratú tábla jelzi, nem ritkán éttermekhez, üzletekhez teszik. Elsőre furcsa lesz, aztán gyorsan megszokod, hogy az út mellé kipolcolt üvegekből, palackokból kell megtankolnod a robogód/motorod. Egyszerűen leveszel egy-két ilyet a polcról, beletöltöd a tankba, fizetsz, majd tovább mész.

Az üvegbe általában egy liter benzint töltenek, egy ilyen üveg üzemanyagért 30-40 bahtot szoktak elkérni.

Tipp: Ha még nem csináltál ilyet, inkább kérj az eladótól tölcsért, különben hamar benzinben úszik minden.