Phuket látnivalói, programjai

 

Általános infók Phuketről

Thaiföld tán legnépszerűbb úti célja az ország legnagyobb szigete, Phuket. Az Andamán-tengeren található, és mindent tud, amit egy Thaiföldön járó turista elvár. Minthogy ez egy 540 négyzetkilométeres sziget 200 ezer lakóval, itt minden van: csendes strandok, nyüzsgő turistacentrumok és kultúra.

Fővárosán, az azonos nevű Phuketen például alig érezni a tömegturizmus hatását, így itt egész valós képet kapsz arról, milyenek a thai hétköznapok. Aki viszont széles szolgáltatást kínáló strandokra, aktív éjszakai életre, zsúfolt bárokra, nagy bulikra, esetleg olcsó prostikra vágyik, annak irány Patong.

Természetileg jó adottságai vannak, de ha a katalógusokban mutogatott, még thaiföldi mércével is paradicsomi szépségű strandokat (például Phi-Phi-t) keresed, azokhoz bizony hajóra kell szállni, mert nem pont itt, hanem a szomszédos apró szigetegeken lesznek mindenfelé.

Általános kritika Phukettel szemben, hogy bár még vannak nyugis részei, nagyon beépített és a rengeteg turista miatt elszálltak itt az árak. Ebben van igazság, ráadásul a turistákra ráállt éttermek, taxisok, tuk-tukosok és árusok közt Phuketen, főleg felkapottabb részein sok a lehúzós, szóval mindig légy résen és alkudj, ahol lehet.

 

 

Látnivalók, programok Phuketen

 

Big Buddha

Phuket déli részén, egy négyszáz méter magas hegy tetején áll egy óriási, fehérmárvány ülő Buddha. A 45 méter magas szobor lényegében lenéz az alatta elterülő Karonra és a Kata Beachre, így ezekről az üdülőhelyekről mind jól látható. Ettől függetlenül egy kirándulást mindenképp megér, hogy megnézd közelről, ahogy a lábánál lévő kilátó panorámája miatt se bánod meg, ha felkeresed.

A sziget messze legnagyobb Buddha-szobrához egy szűk hegyi út vezet, amit legegyszerűbben a 4028-asról érsz el.

 

Promthep Cape

Phuket legdélebbi csücske egy fantasztikus keskeny földnyelv, amely Promthep Cape-ként ismert a turisták előtt. A földnyelvhez vezető út mellett komoly infrastruktúra épült a turizmusra, a közelében lévő dombtetőn áll egy világítótorony, amellett pedig fut egy kis utca éttermekkel, szuvenírboltokkal. A világítótoronytól vezet egy gyalogösvény, amin lesétálhatsz amin lesétálhatsz egész a legdélebbi szikláig.

Legtöbben naplementekor jönnek, a végtelen nyílt tenger fölött lemenő nap tökéletes fotótéma, hát még ha belekoreografálod a cuki szigetcsücsköt.

 

Phuket város

Bár a szigetet már évtizedek óta megszállás alatt tartják a turisták, Phuket fővárosa, Phuket város máig őrzi a sziget régi hangulatát. Még jóval a turizmus felpörgése előtt, a 19. században az ónbányászat idején virágzott fel a város, ez a gazdag korszak és a kínai vendégmunkások hatása pedig máig érződik a városon rengeteg. Sok akkor épült villa, üzlet áll ma is, olyan sajátos homlokzatokkal, stílussal, amilyet Thaiföldön máshol nem nagyon látsz.

Ha itt jársz, mindenképp keress kínai udvarházakat, nézz el a Rangon utcába a piacra és a Chui Tui templomhoz és menj el a Phuet utcába a Bang Niew kínai templomba. Ezek a kötelező programok, de akkor is sok érdekeset láthatsz, ha csak sétálgatsz a zsúfolt belvárosi utcáin.

 

Patong

Ha Phuketen jársz, mindenképp nézz el Patongra, de ha pihenésre vágysz, élveznéd Thaiföld kulturális és természeti szépségeit, ne ide foglalj szállást. A sziget éjszakai életének központja a nyugati oldalon található Patong. A tömegturizmus városa, amely szórakozóhelyei, üzletei, sőt, bevásárlóközpontjai miatt kiemelt célpontja a Phuketen járó turistáknak – na meg sokak azért veszik célba, mert a szigeten itt lehet a legkönnyebben kurvázni.

Az város lelke a Patong Beach, egy 3,5 kilométer hosszú homokos strand. Ide csoportosul az élet nap közben, míg a szórakozóhelyek legtöbbjét a strandról induló Bangla Roadon találod. Ez a go go bárok, a partihelyek, a hangos zene és rengeteg étterem tere.

 

Karon Village

Szintén a nyugati oldalon fekszik, Patongtól úgy 10-15 perc autóútra délre a hasonlóan szép, ám valamivel nyugisabb üdülőváros. Adottságait tekintve Patonghoz hasonló: van egy hosszú homokos partszakasza, amihez közel egymást érik a szállodák. Sokat ront az élményen, hogy a legtöbb hotelet itt is egy széles út választja el a parttól, így itt se számíts tengerparti teraszra. Karon Village nagy vonzereje, hogy strandja lényegesen pihentetőbb, mint Patongé. Egyrészt kevesebb itt az árus, kisebb a nyomulás, a vízben pedig nem kell mindenfele a száguldozó jetskizőket és siklóernyőzőket kerülgetned.

Ha közel maradnál Patonghoz, de nyugis helyen laknál Karon Village nem rossz választás, de közvetlen alatta találod a még csendesebb, vidékiesebb Kata Beach-et. 
 

Látnivalók Phukethez közel

Ko Phi Phi

Ko Lanta felé félúton, Phukettől 40 kilométerre keletre találod Phi Phi-t. Thaiföld híres turistacélpontja, amely két szigetből áll. A nagyobb sziget Phi Phi Don, ennek egyik fele tele van szállodákkal, míg másik fele, amihez egy földnyelvvel kapcsolódik egy beépítettlen dombos-sziklás sziget sűrű dzsungellel.

Phi Phi kisebb szigete Phi Phi Ley. Ez az, amivel a katalógusokban Phi Phi-t illusztrálják. Sőt, gyakran Phuketet is itt készült fotókkal népszerűsítenek. Okkal: páratlan szépségű hely. Tengerből induló meredek sziklafalak fognak itt közre két öbölt. A nagyobb Maya bay egy csodás homokos partot rejt. Nem csak szép, filmtörténeti is: itt forgatták a The Beach című filmet.

 

Phangnga-öböl

Thaiföld tán legtöbbet fotózott helyszíne ez a Maláj-félsziget és Phuket között található óriási öböl és apró mészkőszigetei. A terület nagy vonzereje, hogy a tengerben itt magasodó függőleges mészkőfalakhoz hasonlót keveset találni máshol a világon. Az apró, néhol toronyszerű szigetek falaiba több helyen barlangokat vájt a víz, melyek közül sokat csak apály idein lehet megközelíteni. A hajóskirándulások alkalmával ezeket belülről is megnézheted; hajózhatsz a mangrove erdők mellett és fürödhetsz az öböl gyönyörűstrandjain.

Phangnga-öbölben önmagában neves látnivaló, de egyes részei önmagukban világhírűek. Például Koh Panyi, a cölöpökre épült halászfalu vagy a James Bond-szikla.

 

Ko Panyi

A Phangnga-öbölben, egy óriási mészkősziget mellett találod a vízre épült Ko Panyi halászfalut. A cölöpökön álló falut úgy kétszáz éve alapították halászok, ma pedig több mint háromszáz, többnyire muszlim hitű család él itt. Bár a turisták dömpingje miatt manapság kicsit más itt az élet, mint korábban, Ko Panyi lakóinak máig a halászat első számú megélhetési forrása.

Ha egyszer már elindultál Phuketről a Phangnga-öbölbe, semmiképp se hagyd ki a szikla árnyékába épült falut, egyedi élménnyel leszel gazdagabb.

 

James Bond-sziget

A Phangnga-öbölben található ez a kis sziget, amit egy James Bond-film, az 1974-es Az Aranypisztolyos férfi miatt ismer a világ. Itt száll le egy kisrepülővel Roger Moore, majd küzd meg a homokos parton a film főgonoszával, mialatt a jelenet hátterében végig látható a tengerben ácsorgó húsz méter magas oszlopszikla, amely neve Ko Tapu.

A néptelen kis sziget neve hivatalosan Ko Khao Phing Kan, de a turisták és az utazási irodák már csak James Bond-szigetként ismerik, Ko Tapu-t pedig nem meglepő módon James Bond-sziklaként. Ha eljönnél egy fotóra, nem lesz nehéz dolgod: az öbölbe szervezett hajótúrák legtöbbje érinti.

 

Idejutás

A szigetnek saját reptere van. Nem csak belföldi járatokat fogad, így Bangkokon túl még sok más városból iderepülhetsz. Nyugatról az Emirates-nek, a Qatar Airways-nek és az Etihadnek van állandó, menetrendszerinti járata Phuketre. A téli hónapokban több európai légitársaság indít szezonális és/vagy charter járatot a szigetre, például a Finnair Helsinkiből vagy az Edelweiss Air Zurich-ből.

Busszal egyszerű az idejutás, még komp sem kell hozzá, mivel a szigetet híd köti a szárazföldhöz. Sok módon érkezhetsz. Ha Bangkokból közvetlen ide jönnél busszal, 12-14 órás útra számíts. Szerencsére egész komoly szolgáltatóipar épült erre az útvonalra, így 600-700 bahtért modern, klímás buszon tudhatod le az utat. De Surat Thani-ig akár vonatozhatsz is, onnan már csak kb. két óra busszal Phuket.

 

Phuket időjárása

Thaiföld turistaparadicsomai közül Phuket a leginkább esős. Évi 170 napon esik itt az eső, áprilistól novemberig tombol a monszun. Legjobb januárban vagy februárban jönni, olyankor a legkevesebb a csapadék és a legtöbb a napsütéses órák száma. A december vagy a március sem vészes, de például szeptemberben vagy októberben csak akkor menj Phuketre, ha bírod az egész napos esőt és a 80 százalék fölötti páratartalmat.

A kellemesen meleg monszuntól függetlenül egyenletes egész évben: gyakorlatilag folyamatosan 27,5 és 28,5 fok között mozog a napi átlag hőmérséklet Phuketen.

 

Szállást keresel Phuketen? Itt találsz:Booking.com