Elefánt-túra Thaiföldön

Mi az az elefántos túra?

Elefántolás, elefántos túra, elefántháton lovaglás sokféleképpen belefuthatsz magyar tájékoztatókban Thaiföld egyik legnépszerűbb turistaprogramjába, amivel az országban leginkább elephant trekking vagy elephant safari neveken találkozhatsz.

Bár egész Délkelet-Ázsiában kínálják a turistáknak ezt a programot, Thaiföldön különösen nagy hagyománya van az elefántokkal együtt élésnek, száz éve még kábé százezer elefánt élt az országban. Thaiföld minden olyan szigetén, régiójában, ahova sok turista jár, kínálnak elefántos túrákat.


 

Amit tudj róla

Miből áll egy túra? Az elefánt hátán dzsungeljárás értelemszerűen minden túra alapja, a körítés ezen felül változó. Hol hosszabb, hol rövidebb az állattal barátkozós szakasz; hol része a programnak patakban gázolás/fürdőzés, hol nem; hol a túra közben van etetés, hol utána. Sőt, valahol elefántshow-t is lehet nézni (amolyan cirkusz, felárért).

Milyen hosszú? A legtöbb parkban 20, 30 és 50 perces túrákat kínálnak. Az árak ettől függően változnak.

Billeg? Naná, egy négylábú állat hátán nem sima az út. A túravezetők jól ismerik az útvonalakat, tudják, hol mekkora tempót érdemes diktálni, de kapaszkodni ettől még lehet és érdemes. Az elefántok hátára általában kétszemélyes padok vannak kötözve, amiken két felnőtt ember kényelmesen elfér. A túrák közben (általában nem az elején) a gondozók meg szokták engedni, hogy egyesével kiüljetek az elefánt nyakába.

Nem minden park okés: Bár a legtöbb elefántos parkban jó körülmények közt tartják az állatokat, ha tudod, nézd meg őket, mielőtt valahol jegyet váltasz egy túrára. Ha láncoktól sebes, elhanyagolt elefántokat látsz, hagyd ott a helyet és keress egy másikat. Sajnos nem ritka az ilyen, légy figyelmes.

Árak: A legrövidebb, 20 perces túrák ára 500-600 baht körül mozog, a 30 perceseké 700-800 baht, az 50 perceseké 1000-1200 baht per fő. A gyerekeknek mindig van kedvezményes jegy, négy éves kor alatt általában ingyenes. Az árak a különféle kiegészítő programoktól függően változnak, amik hol fakultatívak, hol a túrás csomaghoz járnak. A legtöbb helyen lehet venni gyümölcsöt, zöldséget a túrára, amivel aztán kézből lehet etetni az elefántokat.

Biztonságos? Semmivel sem veszélyesebb, mint robogózni a thai forgalomban. Az elefántok éves, évtizedes viszonylatban járják a túrákat, hozzá vannak szokva az emberhez. Nagyon ritkán történnek balesetek, amikor ilyen-olyan okból tombolni kezd az állat és ledob vagy eltapos embereket. Mondjuk, ha meghúzd valamelyik farkát, abból nagy baj lehet.


 

Pár elefántpark

Messze nem az összes elefántos park az országban, de amelyik ad magára annyit, hogy van honlapja, abból összeszedtünk párat:

Phuket: tipp1, tipp2, tipp3, tipp4.

Ko Samui: tipp1, tipp2.

Chang Mai: tipp1, tipp2, tipp3.

Ko Phangan: tipp.

Ko Lanta: tipp1, tipp2.


 

Videó

Ha nehezen tudod elképzelni, milyen egy elefánt hátán ülni, nézd meg ezt a videót és nem is kell.