Ko Lanta látnivalói, programjai

Enyhe muzulmán hatás, néptelen öblök, érintetlen trópusi erdők és a tengeri cigányok pár dolog, amiről Ko Lanta, Thaiföld Andamán-tenger felőli partszakaszának új népszerű úti célja ismert. Évről-évre egyre többen találják meg magunknak, de várhatóan még jó ideig megússza a phuketi tömegturizmust, amivel szemben talán a legjobb alternatíva a nyugati oldalon.

A Ko Lanta név valójában egy 16 kisebb-nagyobb szigetből álló közigazgatási egység neve, ennek legnagyobb szigetét,  Ko Lanta Yai-t szokták a turizmusban Ko Lantaként emlegetni. Nem véletlen: a környező szigeteknél jobb adottságokkal bír, ráadásul a természeti értékek mellett, itt akad kulturális látnivaló is.

Ha eleged van a phuketi nyüzsgésből, pár óra kompozással ideérsz, de erről, ahogy a sziget strandjairól, látnivalóiról és programlehetőségeiről már alább olvashatsz.

 


 

Látnivalók, programok

 

Mu Ko Lanta Nemzeti Park

 

Khlong Kong strand

 

 

Saladan

A déli sziget északnyugati csücskében találod Ko Lanta központi városát, Saladant. Itt van Ko Lanta Yai kikötője, így ha komppal jössz, mindenképp látni fogod. Kerülni amúgy sem érdemes, tekintve, hogy az amúgy nyugis sziget kevés pörgős pontjainak egyike a település. A búvárbolttól a szuvenírbolton át a bevásárolóközpontokig sokféle szolgáltatást találsz, és vasárnaponként még piacot is tartanak itt. Vásárolni itt lehet a legjobban a szigeten, de kávézóból, étteremből is kimagaslóan nagy a kínálat, még sztékház és német pékség is akad erre.

 

Helyi kaják

Az amúgy szuper thai konyha itt más, mint északabbra. Ugyanúgy van pad thai, sült rizs, stb., mint máshol, de ahogy Krabira, úgy Ko Lantára is hatással van a maláj közelség. Egyrészt itt aztán biztosan tudsz enni jó Massaman curry-t, másrészt a csirkés kaják mellett kimagaslóan sok itt a friss halas, illetve más tengeri állatos étel: rák, osztriga, kagyló. A strandok közelében lévő éttermekben sok helyen látod kiírva, hogy “catch of the day“, ami általában reggeli fogású, extrém friss tengergyümölcseit takar.


 

Idejutás

Ko Lantának nincs saját reptere, így leggyorsabban Krabi város repteréről jutsz ide. Kb. 70 kilométer az út a szárazföldön, amit megakaszt egy rövid, mindössze egy kilométeres kompozás a sziget és Krabi Hua Hin nevű kikötője között. Lehet továbbá jönni Krabiból közvetlen hajóval is. A főszezonban (november-április) jön a Saladan Pierhez komp, ami 400 baht körüli áron, két óra alatt hoz ide.

Phuketről is Phi-Phi-ról is lehet jönni komppal, a Saladan Pierhez futnak be a hajók. Phi-Phiről a komppal (ferry) egy óra, gyorshajóval (speedboat) harminc perc az út, az ár 300 és 600 baht között mozog. Phuket déli kikötőiből négyórás kompúttal számolj, ezek ára 600 és 800 baht között mozog, de ezen a vonalon is van speedboat: 1300 bahtért hoz-visz a két sziget között 1,5 óra alatt. A jegyeket megveheted a kikötőkben is, vagy előre a neten, mondjuk ezen az oldalon.


 

Közlekedés

A déli csücskét leszámítva a sziget viszonylag sík. Más thai szigetekkel szemben, Ko Lantán a hegyek mellett egész sok a sík terület, aminek hála egész kevés a meredek út, szerpentint se nagyon találni. A felkapottabb helyeken, szállodáknál hamar találsz fuvart (platóst, robogóból épített tuktukot), de a legjobb, ha robogót bérelsz.


 

Szállás Ko Lantán? Itt foglalhatsz:Booking.com