Bangkok látnivalói

Általános infók Bangkokról

Thaiföld fővárosa ez a közel tízmilliós metropolisz. Turistaként szinte biztosan megfordulsz itt, mivel kevés charter-járatot leszámítva ide érkezik az Európából induló repülőjáratok többsége, másrészt itt futnak össze az ország vasútvonalai

Bangkok egyszerre modern és gazdag, elmaradott és szegény. Vannak negyedei felhőkarcolókkal, drága ingatlanokkal és multicégek irodáival, ugyanakkor tele van koszos, lepusztult utcákkal, szinte már középkori állapotokkal. Ez a kettősség nem ritkán utcasarokról utcasarokra váltja egymást, egy ötperces séta alatt simán lehet olyan érzésed, mintha a évszázadokat utaztál volna.

Bangkokról az útikönyvek általában mint a csatornák városáról mesélnek, ami nem alaptalan. A város arculatának meghatározó eleme a hajókkal, csónakokkal teli csatornahálózat, de a turistaként épp ilyen fontos úti cél óriási templomkomplexumai, a Királyi Palota, a különféle piacok, valamint bulinegyedei.

 

Látnivalók, programok Bangkokban

 

Lumphini Park

Bangkok Central Parkja, amit még VI. Ráma uralkodása idején, az 1920-as években alakították ki a város közepén. A Lumphini Parkot nem túlzás a népszerű New York-i parkhoz hasonlítani, mert akárcsak azt, ezt is falként ölelik körül a kisebb-nagyobb felhőkarcolók.

A fantasztikus hangulatú Lumphiniben minden van, amire a nagyvárosi nyüzsgés elől menekülő ember vágyik. Két mesterséges tó köré épül az infrastruktúra, lehet itt vizibiciklizni, csónakázni, füves pusztáin piknikezni, fákkal övezett útjai futni, sétálni. Gyakoriak itt a szabadtéri programok, vasárnaponként rendszeresek az ingyenes koncertek. Egész saját arcát mutatja itt a város.

 

Arany Buddha-szobor

Legalább 700 éves, 5,5 tonnájával pedig a világ legnagyobb arany Buddha szobra ez a Traimit templomban található aranyszobor. Keletkezésének pontos ideje nem ismert, annyit tudni, hogy eredetileg Szukhothajában állt, innen szállították a 15. században Ajuthajába, majd bő kétszáz éve Bangkokba. Évszázadokat töltött díszes gipszréteg alatt, hogy megvédjék a fosztogatóktól, ma nyers viszont nyers valójában látható a bangkoki Wat Traimintben.

A három méter magas szobor alapanyaga 18 karátos arany, így pusztán a benne lévő nyersanyag értéke nagyjából tízmilliárd forint. Az eszmei értéke persze felbecsülhetetlen, az ország történelmének kiemelten fontos hagyatéka.

 

Jim Thompson House

A thai selyemipar amerikai megmentőjének, Jim Thompson üzletembernek egykori otthona ma egy szuper múzeum Bangkokban. Thompson a délkelet-ázsiai művészet nagy rajongója volt, rengeteg szobrot, festmény, porcelánt és más alkotást halmozott fel élete során a régióból. Ezek láthatóak a ma népszerű múzeumként működő épületben és kertjében.

Thompson egy 1967-es malajziai útja során rejtélyes körülmények között, nyomtalanul eltűnt. A házat ezután vette át a nevét viselő alapítvány, am manapság múzeumként üzemelteti.

 

Khaosan Road

Bangkok bulinegyede, a hátizsákos világutazók központja. A korábban rizskereskedés központjának számító Khaosan Road és környéke az elmúlt húsz évben lett a turisták egyik kedvence. Ez a 400 méter hosszú út bárokkal, üzletekkel, gurulós kocsis kajaárusokkal és olcsó hotelekkel van tele.  Nappal egész csendes, szürkülettől hajnalig viszont a leghangosabb, legzsúfoltabb utca Bangkokban. Minden éjszaka megtöltik a fiatal nyugati turisták, a bárokból ordít a zene, sok helyen élőzene és még ha nem is számít piros lámpás negyednek, akadnak itt is prostik.

Ha bírod a zajt, legjobb, ha itt foglalsz szállást. Egyrészt olcsón és jó szállodák vannak erre, másrészt az országba szerteszét induló turistabuszok közül is több innen indul. Ráadásul ha jó fej európaiakkal, amerikaiakkal haverkodnál, itt könnyű dolgod lesz.

 

Fekvő Buddha

A Wat Pho nevű templomkomplexumban találod a világ legnagyobb fedett téri Buddha szobrát. Az 1830-as években épült kápolna és benne a 46 méter hosszú, legmagasabb pontján 15 méter magas Fekvő Buddha Bangkok leginkább felkapott látnivalóinak egyike. A kezére támaszkodó, mosolygó szobrot a talpát leszámítva teljesen bevonták arannyal, talapzatát igazgyöngyökkel rakták ki.

A szobor közelében 108 bronztálat találsz. A hagyományok szerint a látogatók ebbe szórnak némi pénzadományt, amiről nem meglepő módon azt tartják, jó szerencsét hoz.

 

 

Wat Pho

Bangkok legrégebbi, egyben legnagyobb templomegyüttese a Királyi Palota szomszédságában álló Wat Pho. Még a 16. században kezdték építeni a buddhista épületeket, szobrokat, kerteket, amelyekből idővel felépült ez a csodálatos épületegyüttes a Csaophraja folyó partján. A vallás mellett Bangkok oktatásának is jelentős helyszíne, az itt működő Hagyományos Gyógyászat Főiskoláján tanították például először a thai masszázst. Ezzel kapcsolatos hagyományait máig őrzi, a város legautentikusabb thai masszázsára itt fizethetsz be.

Wat Pho egy tömény művészetorgia. Az irodalom, a csillagászat, a háborúk mind visszaköszönnek festményein, domborzatain, szobrain. Egyébiránt csak Buddha szoborból több mint ezret találsz itt. Leghíresebb látnivalója is egy Buddha szobor, konkrétan a 46 méter hosszú Fekvő Buddha.

 

Csatornák

Bangkok hangulatának fontos sajátosságai a csatornák. A várost északról délre keresztezi a Csaophraja folyó, az ehhez csatlakozó keskeny csatornák pedig minden irányba behálózzák a várost. Gyakorlatilag egy óriási Velence ez, pompa helyett néhol felhőkarcolókkal, máshol nyomorral a csatornapartokon.

A helyi tömegközlekedés egy része a csatornarendszeren zajlik (bővebben lent), valamint a turisták számára vannak kimondottan városnéző hajókirándulások. Ezek legtöbbje a lehúzásról szól: nagyon drága (500-800 baht), de semmivel sem ad többet, mint a filléres, menetrendszerinti hajózások.

Nagy Palota

A Csaophraja folyó partján, közel tíz hektáron terül el a Nagy Palota.

 

Közlekedés Bangkokban

 

Taxit és tuktukot mindenhol találsz, a turistagettókban tömegével várakoznak. A tömegközlekedésnél drágább, az európai fuvardíjaknál olcsóbb megoldás, de legyél észnél: hiába egy korrekt nép a thai, a taxisok, tuktukosokk közt rengeteg a lehúzós sofőr. A témáról bővebben a Taxizás Thaiföldön lapon, a bangkoki reptér transzferlehetőségeiről a pedig Thaiföld repülővel lapon olvashatsz.